Gerhard Leopold Durlacher werd op 10 juli 1928 geboren in Baden-Baden, dat zich in de omgeving van Zuid-Duitsland bevindt. Hij stierf op 2 juli 1996 in Haarlem. De vader van Durlacher was zangpedagoog, directeur van een meubelzaak en een binnenhuisarchitect. De moeder van Durlacher deed de huishouding en was violiste.
De nazi`s kregen in 1933 de macht en toen kreeg het (Joods) familie steeds minder rechten. Nadat de familie een paar keer hebben geprobeerd naar Amerika te vluchten, hebben ze besloten om naar Rotterdam te vluchten. Tijdens het bombardement in Mei 1940 is hun huis verwoest geraakt, na weer weg te trekken, besloten ze om naar Apeldoorn te gaan. In Apeldoorn slaagde Gerhard voor het toelatingsexamen voor de Koninklijke Hogere Burgerschool.
Gerhard werd niet toegelaten voor de opleiding, omdat het verboden was voor joden om les te krijgen in een niet-joodse schoolGerhard kreeg prive-lessen van de directeur van de school en Dr. Wijler. Dr. Wijler is een joodse leraar die kort nadat hij Gerhard prive-les gaf zelfmoord ging plegen.Op 2 oktober 1942 werden Gerhard, Dr.
Wijler en de directeur van de school gearresteerd en naar het doorgangskamp Westerbork gebracht en vanaf Westerbork op transport gezet naar Theresienstadt (januari 1944) en Auschwitz-Birkenau(mei 1944). In Auschwitz-Birkenau kreeg hij de naam A1321. Gerhard werd door Joseph Mengele geselecteerd voor een werkcommando en werkt dus nu voor de nazi`s. Er vindt een selectie plaats, voor de mannen boven de 45 en de jongens onder de 16. Gerhard komt door toeval door de selectie en `mag` nu werken voor de nazi`s. Zijn beide ouders komen niet door de selectie en worden vergast.Al zijn maten gaan 1 voor 1 dood.
Gerhard had een voetwond die ontstoken is, op een dag voelt hij zich wegglijden in de diepe put en raakte bewusteloos. Als hij wakker is, merkt hij dat hij is bevrijdt. Uiteindelijk weet Gerhard dat de Russische soldaten Gerhard hebben bevrijdt uit het KZ schotterwerk(Grosz-Rosen).Via de hoofdsteden Praag en Parijs keerde hij terug naar Nederland, waar hij niet gastvrij werd ontvangen.